26.5.2013

PerunarieskaMitänää teette ylijäämäpottumuussilla? Ite en ees jaksa tehdä pottumuussia ihan vaan itseeni varten, joten oon pari kertaa ostanut ns. "mummon muusi" -jauhetta. Itse tehtyyn pottumuussiin verrattuna ne pussikamat ei ole mistään kotoisin, joten päätin nyt käyttää jauheet pussin pohjalta perunarieskan tekoon.

Koulun köksäkirjassa oli aikanaan jonkinlainen perunarieskan resepti. Tein yläasteella tunnollisesti reseptin mukaan, mutta nyt se on jo unohtunut. Totta puhuen tämän taikinan kanssa ei ole niin justiinsa mittasuhteiden kanssa, mutta tässä jonkinlaista osviittaa:Perunarieska
- perunamuusia 2-3dl tai vaikka 5dl....
- vettä/maitoa (ellei muussi ole jo valmiikski melko löröä)
- pari kananmunaa
- suolaa
- vehnäjauhoja (laitoin tällä kertaa myös ripauksen ruisjauhoja)

Sekoita munat jäähtyneen pottumuussin sekaan ja mikäli seos vaikuttaa vielä jokseenkin paksulta lisää loraus maitoa tai vettä tehdäksesi siitä löysää. Lisää sitten jauhoja summa mutikassa. Mausta suolalla maku sopivaksi.

Älä tee taikinasta mitään sämpylätaikinan paksuista vaan jätä se suht löysäksi. Semmoseks että se ei yhtenä könttinä tipu kulhosta pellille vaan sillai että sitä pitää vähän kaapia sieltä pois. ELI semmoseks että just pystyt jauhoisilla tassuilla painelemaan sen vajaan sentin paksuiseksi lätyksi pannulle. Iske haarukalla reikiä joka puolelle rieskaa. Älä stressaa ainesosien määrien kanssa sillä mullakaan tämä ei ole koskaan epäonnistunut.

Tästä rieskasta ei tule semmosta kovaa ja liian kuivaa känttyä jossa hampaat katkeilee. Tämä rieska on päältä rapsakka ja sisältä pehmeähköä.

Uuni voipi olla melko kuuma. Esim 225-250 astetta. Paistele kunnes pinta alkaa mukavasti rusentua. Siihen menee varmaankin 10-15 minuuttia.

Rieska ei kaipaa kaveriksi muuta kuin mini lättaa. =)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvvää!