17.9.2013

Valkosipulisolmut - Garlic Knots


SOS! Tommonen tulehtuneen viisaudenhampaan takia käyttämäni suupurskutteluaine heikentää mun makuaistia tosi pahasti! Siispä pitää laittaa kunnolla makua, kuten esim valkosipulia.

Valkosipulisolmuja tarjoillaan useimmiten pikkupurtavana, salaatin tai keiton kera ennen varsinaista ateriaa tai miksei vaikka varsinaisen safkauksen yhteydessäkin. Näinnikkäästi pääset näitten namipalojen voimakkaseen makuun:

Valkosipulisolmut (Garlic Knots)
- Tee sämpylätaikina ja leivo siitä lopuksi pitkiä "suikaleita" ja käännä niihin solmu. Jos et jostain  syystä osaa tehdä solmua, niin tee taikinasta normaalia sämpylää pienempiä pyörylöitä. Voitele solmut vedellä juuri ennen kuin työnnät ne uuniin kypsymään.
- Solmujen ollessa uunissa, tee valkosipuliöljy: hienonna valkosipuli ja persilja niin hienoksi kuin mahdollista, kaada sekaan oliiviöljyä taikka sitten sekaisin sekä oliivi- että rypsiöljyä. Lisää kunnon rouhaisut suolaa ja pippuria.
- Ota kypsät solmut uunista ja laita ne kulhoon
- Kaada välittömästi tulikuumien solmujen niskaan valkosipuliöljy ja sekoittele kunnolla
- Raasta halutessasi sekaan myös parmesaanijuustoa

Voit myös tehdä niin että paloittelet uunituoreet sämpylät kuutioiksi ja kaadat sitten öljyn ja sekoitat, mutta tässä kannattaa ottaa huomioon, että leikattu leipä imee öljyä kuin sieni. Se on sitten makuasia että pitääkö sitä hyvänä vai huonona juttuna. Ylijäänyt mausteöljy kannattaa tarjota pienessä kipossa dippailua varten taikka käyttää jollain muulla tapaa hyödyksi.

Solmut ovat maittavia uunituoreina, mutta myös hieman myöhemminkin! (Mikäli niitä säästyy myöhemmälle.) NAmmm.. Minä tiedän ainakin sen, että meitsi tuoksahtaapi nyt valkosipulille seuraavat kolme päivää.


PS. Syksyinen lomaviikkoni on sujunut hienosti. Maanantai ja tämä tiistaikin mennyt hammaskivun merkeissä. Jes! Antibiootit saisivat toimii nopeemmin. No, kuukauden päästä pääsen jälleen yhdestä viisaudenhampaasta eroon. Sit jää vielä kaks jäljelle :X

2 kommenttia:

piitu kirjoitti...

vähäks oot kokkaillu paljon! ootku hellis! :) ja kaikkee hyvää! nam. haluun syömään.

mun pitäis mennä kans leikkauttaa viisaudenhammas mut m,uistan ku ne joskus sano et pitää jotaa leukaluuta hioa et saa sen pois, ni vattu arvaa oonko menos??

mapsu kirjoitti...

Joo tuu vaa joskus syömää! Viimeistään sit tuu jos löydän uue kämpän ikinä. Joo ei kannata mennä jos pitää jotain hioo :o Miks sitä pitäs hioo? Emmä kyllä tiedä vaik mullakin pitäs hioo, mut toiv ei. Kiva jos vaan nykäsis tai leikkais irti. :o