28.4.2013

Sovellettu stroganoff by J

HEIPPA! Minun viikonloppu meni muuhun kuin kokkaamiseen, mutta ei huolta tänään tässä ja nyt blogivierailu by J. Mmmm.. strogaaa.... Tässä se tuloo:Sovellettu stroganoff

n. 400 g naudanpaistia
1 sipuli
3 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
pieni klöntti voita tai margariinia
½ tl Naga Morich -chilipyrettä
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 rkl vehnäjaujoa
3 rkl tomaattipyrettä
½ tl sokeria
1 tkl smetanaa
1 suolakurkku
1 tl dijon-sinappia
lihaliemi
vettä

paprikaa
mustapippuria
valkopippuria

koristeluun persiljaa

No niin, sain suuren kunnian tehdä vierailupostauksen Makiataskun blogiin. Huolellisen harkinnan seurauksena pöperöksi valikoitui stroganoff, tuo suolakurkusta ja smetanasta makunsa ammentava venäläinen ruoka, jota kasakat syövät vodkanjuomisen väliajoilla.
Lauantaimakkaran tulisuusasteeseen tottuneet voivat jättää naga-tahnan pois.Stroganoffin tekeminen alkaa leikkaamalla naudanpaistikimpaleesta sopivanlaisia suikaleita, koska kaupan valmiit suikaleet ovat yleensä laaduttomia, sitkeitä ja kalliitakin. Lihaksi sopii parhaiten ehkä sisäpaisti, mutta huonommallakin palasella pärjää, jos kastiketta hauduttelee pitemmän aikaa. Ennen suikalointia lihapalasesta on hyvä poistaa kalvot, jotta ikäviltä purkkaefekteiltä säästytään syömisvaiheessa. Liha tulee leikata poikkisyin, jotta mureus saadaan hyödynnettyä. Suikaloitu liha saa lämmetä huoneenlämmössä hetkisen ennen päätymistään pannulle. Myös veitsen teroitusta suositellaan, sillä lihaa on mukavampi leikata kuin sahata.Kun liha on saatettu asianmukaiseen muotoon, pilkotaan sipuli ja valkosipulikynnet suhteellisen hienoksi silpuksi. Nämä, ripaus öljyä ja hirmuinen Naga Morich -laava sujautetaan paistokasariin, jossa niitä paistellaan, kunnes sipulisilppu näyttää mukavasti kuullottuneelta ja nagan aromi valtaa sieraimet. Nokare voita sekaan, lämmöt täysille ja pääosan esittäjä eli lihasuikaleet tulikuumalle pannulle. Kun liha on ruskistunut, ripotellaan sekaan vehnäjauhot, joita paistellaan kevyeen ruskistumiseen saakka.

Koska kastiketta on tarkoitus saada aikaan, lisätään sekaan sopiva määrä vettä. Samalla liemeen sysätään lihaliemi, maustepippurit, laakerinlehdet, tomaattipyre sekä sokeriripaus tomaattia tasoittamaan. Seos saa porista lihan sitkeysasteesta ja kokin itsehillinnästä riippuen puolesta tunnista tuntiin. Tässä vaiheessa voi kuoria perunat ja laittaa porisemaan perunamuussia varten, joka on ehdoton lisuke stroganoffille. Muussin reseptiä en tähän kirjoita, mutta jos sen tekeminen ei onnistu, kannattanee muutenkin vierailla eineshyllyllä ja jättää kokkaaminen muille.Koittaa maustamisvaihe. Kastikkeeseen lisätään loput pippurit morttelissa hienonnettuna, dijon-sinappi sekä paprikajauhe. Seosta keitellään kunnes sen koostumus alkaa näyttää sopivalta. Lähes valmiiseen kastikkeeseen lisätään smetana, jonka annetaan sulautua koostumukseen muutaman minuutin ajan. Lopuksi nypitään maustepippurit ja laakerinlehdet pois soosista sekä lisätään pilkottu suolakurkku makua antamaan ja persilja koristeeksi. Samalla voi survaista perunamuussin valmiiksi, jos multitaskaus onnistuu.Molempia lopputuotteita lapataan lautaselle nälän edellyttämissä määrin. "Tosimies ei sanojaan tai salaattia syö" lauloi Viikinki aikoinaan, mutta entisen kansanedustajan siirryttyä ajasta ikuisuuteen voidaan viimeistellä annos sopivilla jänönruuilla. Kokin suositus ruokajuomaksi on iso lasi maitoa. Venäläisiä perinteitä kunnioittavat voivat napata huikan vodkaa.

Teksti ja kuvat by J. Makiatasku kiittää blogivierailusta!

Ei kommentteja: