6.8.2014

Välimeren Leipää Safkablogin Tapaan


Alkuhuomio: PS. Voi torttu ku otin vaan kännyl kuvat valmiista tuotoksesta. Mut sen on nyt kelvattava! Jaaaaa lähtee:

Oijoi, näin kävi kun heräsin männä viikonloppuna turhan aikasi ja tylsistyin. Tuli aivan ihanaa messevää tommost ”välimeren leipä” -tyyppist mussutettavaa. Hyvää ku mikäkin ja parhaimmillaan uunituoreena. Tunkasin kuitenkii suurimman osan pakkaseen ettei lähe hommat lapasesta, ja just siks et jos se sit sieltä vetästynä ja mikros lämmitettynä maistuis taas melkee ku just tehdyltä! This is how we party...


Välimeren Leipää Safkablogin Tapaan

Taikinaan tarvittet:
- 0,5 l lämmintä vettä
- 1 pussi kuivahiivaa (lue aina kuivahiivan pakkauksesta ohjeet ja mitoitus)
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 7-9 dl vehnäjauhoja
- n. 1tl herbamaaree/aromisuolaa/normaalii suolaa, tai ehkä jopa 1,5tl tai 2tl
- n. 1tl sipulijauhetta
- n. 1tl valkosipulijauhetta
- 2rkl oliiviöljyä

Tee taikina normaaliin tapaan eli laita veden sekaan suola, ripaus sokeria ja kuivahiiva muhimaan lisää perään kaurahiutaleet, sipulijauheet ja sit alat lappaamaan vehnäjauhoja sekaan rauhallisesti desi kerrallaan. Älä tee taikinasta turhan paksua! Lisää vielä sekaan oliiviöljy ja sitten viimeistelet jauhojen osalta kunnes taikina on just hyvä!

Iske taikina kohoomaan vähintään puoleks tunniks ja tee sillä välin ihana päällystemössö. (Laura Vitalen mallin mukaan kohotan nykyään taikinat aina mikrossa. Ei siis niin että mikro ois päällä, vaan sillai et se vaan mököttää siel mikrossa kun se on semmonen kiva pikkunen ja rauhallinen paikka kohota.)

Täytteeseen tarvitset:
- öljyä paistamiseen
- kesäkurpitsaa suikaloituna
- paprikaa suikaloituna (käytin paahdettua säilykepurkis majailevaa paprikaa, nam! tai paahda ite!)
- sipulia suikaleina
- jotain yrttiä kuten persiljaa/basilikaa silputtuna
- valkosipulia silputtuna
- suolaa
- mustapippuria
- ripaus sokeria tai pikkuruinen liraus hunajaa
- hyviä oliiveja rinkuloiks leikattuina
- kirsikkatomaatteja siivutettuna
- lisäsin itse myös ihan pari kolme kanttarellia paloiteltuna
- mozzarellaraastetta (mutta ei tähän täytemössön sekaan vaan pohjan päälle ennen täytemössön lisäämistä)

Pilko kaikki ainekset ja ala paistelemaan pannulla, järjestyksellä ei niin väliä, mutta lisäsin tomaatit vasta kun olin jo virratkin ottanu pois päältä jotta ne ei mee mikskään ihan mössöks.

Sitten leivän kokoominen:
Runttaile kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja painele se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tästä satsista tulee mukavan paksu pellillinen tai sit voit tehdä kuten mä, eli käytät tähän leipäseen vaan puolet taikinasta ja puolella teet jotain muuta kuten pannupitsan tai sämpylöitä tms.

Anna pellile painellun taikinan kohota vähintään 15min. Sen jälkeen painele sormenpäillä pinta jotta ilmat tulee hieman pihalle. Liruttele pohjan päälle oliiviöljyä ja mozzarellaraastetta (mut ei liikaa!) ja sen jälkeen levittelet kasvistäytteet pintaan.

Paista 225 uunissa kunnes leipä on kypsä. Menee 20 minuuttia tai ylikin. Älä aseta tätä uunin yläosaan koska seurauksena voi olla se, että päältä on ruskee ja nätti mut siltä vielä siinä kohtaa raaka. Riippuu varmaan vähän uunista kaikki elämän asiat. Annan leivän levätä kotvan aikaa paistamisen jälkeen ja sit alat jakeleen slaisseja ittelles ja kavereilles, jos sul on kavereita. Aivan ihanaa ja todella muhevaa!


Kuvia matkan varrelta: 






Ei kommentteja: