11.11.2014

Kampasimpukkakeitto (Scallop Chowder)


Jessus! Onpa hyvää soppaa tämä. Otan lisää heti kun saan tän tekstin tähän töherrettyä. Mieleni on jo jonnin aikaa tehny mieli koklata kampiskeittoa. Oon selannut ja kattellut inspiroivii kuvii ja reseptejä netistä yötäpäivää (noo, ei ny ihan) ja tää on nyt sitten kaiken sen tulos. Tooositositosi hyvää ja ihanan pehmeän makuista, mut kuitenkin tosi maukasta ja siis parasta tämmöseen pimeään iltaan. Ja vielä näin helppookin:

Kampasimpukkakeitto (Scallop Chowder)

Tarvitset:
- 2 pekonisiivua
- 1 pieni sipuli
- 1 sellerin varsi
- pienehkö slaissi punaista paprikaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 4 normaalia perunaa
- puolikas kalafondi (se semmonen kupponen tai sitten kalaliemikuutiosta puolet tms)
- vettä sopivasti (about 0,5 l)
- 2 dl ruokakermaa (eli sitä 7% kasvisrasvavalmistetta vaikka)
- 200g kampasimpukoita (Rainbow -merkkisiä löytyy pakastehyllystä hinta alle 4 €)
- sinisimpukoita (ei o pakko laittaa näit jos ei taho)
- mausteita kuten: mustapippuria, chiliä, kuivattua persiljaa/ruohosipulia

Ja sit teet tällee:

Pilko ensin kaikki mitä pilkkoa täytyy, silleesti elämä on paljon helpompaa. Eli pilko pieneksi silpuksi pekonisiivut, sipuli, selleri, paprika ja valkosipuli. Kuutio potut kampasimpukan kokosiks kuutioiksi ja ota samalla kampasimpukat pakastimesta sulamaan. Rainbown kampiksilla menee parikytä minsaa että ne sulaa kun laitat avaamattoman paketin kylmään veteen lillumaan.

Sit ota mukava kasari, iske levy kuumaks ja toimi näin: paista pekonisilppu rapeaksi ja lisää sitten sipuli-, selleri- ja paprikasilppu sekaan. Rouhaise mukaan hieman mustapippuria. Pyörittele kotvan aikaa, jotta kaverukset pääsevät himpun verran pehmenemään. Heitä sekaan valkosipuli ja puolikas kalafondi, pyöräytä pari kertaa ympäri ja lisää sitten heti vedenkeittimessä kuumennettu vesi. Laita vettä sen verran että riittää, sillä seuraavaksi sekaan lentää pottukuutiot.

Lisää pottujen perään kuivattua chilirouhetta makus mukainen määrä, sekä persiljaa tai ruohosipulia ihan vaan vaikka värin vuoksi. Anna kiehua niin kauan, että potut on kuta kuinkin kypsiä. Liemi haihtuu samalla jonkun verran, mutta niin sen pitääkin.

Kun perunat alkaa olla OK, lisää sekaan ruokakerma. Odota, että koko hoito alkaa jälleen kiehumaan ja testaa maku. Lisää mausteita tarpeen mukaan. Ja sitten viimeinen vaihe ennen syömistä: lisää sekaan sulaneet kampasimpukat (ja sinisimpukat jos tahdot niitäkin!) ja anna sopan porista liedellä rauhallisesti vielä jonkin aikaa. Kampasimpukat ei kuulemma ole hyviä ylikypsinä, jotenka sanoisin että 10 minuutin porinat on ihan maksimi! Kun aika on täys ja kaikki kypsää, ota kattila pois liedeltä ja kauho keitto lautasen kautta suuhun.

PS. Jos haluat olla korea kuten minä, paista pari kampista pannulla tollai nätisti koristeeks! 

PPS. On muuten hyväääää!

Ei kommentteja: