23.7.2015

Sushi-vinkkejä


Meikäläinen ei ole japanilainen, enkä myöskään mikään maan taitavin sushikokki, mutta täytyy sanoo, että nykyään tulee ihan kamalan hyvän makuisia kääryleitä itsekin tehtyä. (Ainakin mulle maittaa.)

Kaiken A ja O lienee se, että onnistut tekemään riisistä maukkaan. Se ei nimittäin makuun vaikuta jos rullailutaidot on alkeelliset ja levät reunoilta repsottaa.

Itse oon nyt muutaman kerran käyttänyt Yutaka sushi rice originario -nimistä sushiriisiä ja valmistanut riisin pakkauksen ohjeen mukaan. Maku on aika tiptop, kun seuraa pakkauksen ohjetta myös maustamisessa.

Alla koottuna käteviä sushiniksejä, jotka ovat helpottaneet omaa säätämistä kiitettävästi. Aivan alimmaisena myös tuon Yutakan sushiriisin ohje riisin valmistukseen.


 • Anna riisin jäähtyä kunnolla ennen maustamista ja sushien rullaamista.
 • Levän puolittaminen sopivan kokoiseksi onnistuu helpoiten niin, että taitat levän ensin tiukasti kahtia, avaat sen ja sitten varovasti repäiset sen kahteen osaan.
 • Levitä riisi levän röpelöisemmälle puolelle, eli sileämpi pinta jää ulkopuolelle.
 • Päällystä rullailumatto elmukelmulla, niin ei matto tuhraannu.
 • Käytä käsiäsi kun levität riisiä levän päälle, kylmällä vedellä kostutetuin käsin riisin painelu levälle on helppoa eikä riisi tarraudu sormiisi.
 • Kun riisi ja muut täytteet on paikoillaan, kostuta reunaan jättämäsi tyhjä alue riisiviinietikalla tai kylmällä vedellä, jotta sauma liimautuu tarpeesi tiukasti.
 • Jätä tarpeeksi iso riisitön alue saumakohtaan, äläkä muutenkaan turhaan laita liikaa riisiä levälle.
 • Leikkaa valmiista rullasta suupalat kylmällä vedellä kostutetulla puukolla nopein ottein, jotta paloista tulee mahdollisimman siistit. Kostuta vaikka jokaisen leikkuun jälkeen.
 • Laita reunapalat esille rumempi puoli alaspäin :)
 • Kaada sopiva määrä soijakastiketta kuppiin, tipauta sekaan pieni nökönen wasabia syömäpuikolla sekoittaen ja aloita nautiskelu!

PS. Itse saan sushit syötyä syömäpuikoilla aika nätisti, mutta jos tuntuu siltä että homma ei luista, kannattaa käyttää sormia. Eli nappaat nätisti herkun käteen, dippaat soijassa ja heität suuhun. Japanilaiset ei nimittäin tykkää jos seivästät sushisi haarukalla. Nigirit olisi tarkoitus dipata soijassa kalapuoli edellä kuulemma, mutta ei kai se niin tarkkaa ole.

PPS. Kuvan herkkupylpyrät sisältävät riisin lisäksi wasabimajoneesia, tuorekurkkua ja paprikaa.


Yutaka sushi rice originario -pakkauksen ohje:
 1. Laita ½ pussia sushiriisiä (250g) isoon kulhoon ja valuta päälle kylmää vettä, pese riisiä varovasti 3-4 kertaa vettä vaihtaen. Voit myös huuhtoa riisiä lävikössä juoksevan veden alla. Valuta vesi pois.
 2. Siirrä riisi paksupohjaiseen kannelliseen kattilaan ja kaada päälle 3 1/3 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen kannen alla 10 minuuttia.
 3. Sammuta levy ja anna riisin hautua vielä kannen alla 25-30 minuuttia. Älä avaa kantta!

Näin valmistat maustettua riisiä:
Sekoita 3 rkl riisiviinietikkaa, 2rkl sokeria ja 1 tl suolaa keskenään ja sekoita kypsennetyn sushiriisin kanssa sen jälkeen kun riisi on jäähtynyt.

Ei kommentteja: